Articles With "residential" Tag

Michael Jantzen + Environmental, Architectural Eye Candy

Wind_shaped_pavilion Well, I’ve decided to hit my readers with a little environmental, architectural eye candy.  I like to get political every now and then, but I really like to throw in some skyscrapers, prefabs, or dream houses here at Jetson Green (check the category cloud on the left).  Of course, everything has a sustainable approach to it.  Today’s post is a little different, if not impractical, but it’s deceptively time consuming–when you go to this website, you’ll find yourself gazing at all the different projects and fighting within as to whether such structures can actually work.  I did for about 45 minutes and the only thing that stopped me was the sound of Colbert’s voice.  Here it goes::  enter Michael Jantzen and his Portfolio

He’s really into wind, if you can’t tell:  wind shaped pavilion, wind shade roof, wind turbine observation tower, + wind tunnel footbridge.  That’s good, though, because buildings that integrate environmental design into the structure can be effective.  If you haven’t heard, such a building was designed to be zero energy by SOM called the Pearl River Tower (China).  So these Jantzen renderings should, at a minimum, get us thinking about design, sustainability, and the endless possibilities. 

Wind_shade_roof_1 Wind_tunnel_footbridge

The wind shaped pavilion, pictured top, is a large fabric structure with six slowly rotating segments that can be used as a public or private pavilion.  <I’m thinking wedding bells, maybe?>  Each segment’s rotation generates electricity for nighttime illumination.  And logically, the shape and design lends itself to natural light and ventilation.  Having the ability to rotate segments provides the convenience of optimizing shade when the sun starts to beat down.  I think this type of creative design is necessary so people can have living and working spaces that are nimble, comfortable, healthy, and effective. 

Ketchum, Idaho Contemporary Residence with a Lighter Shade of Green

Snow_image There was a home in Architectural Digest that really caught my eye.  Maybe it’s because the Roger Wade images perfectly captured how the house blends into the hilly landscape of Ketchum, Idaho.  I don’t know…maybe I was just intrigued by the hoops the architect Jim McLaughlin had to go through just to get the darn thing built.  The architect had height restrictions to deal with and still managed to squeeze in 9,000 square feet of space.  The interesting thing about this house is that it has a contempory-interior, modern-exterior, traditional home-type feel to it.  I mean, it doesn’t look like one of the prefabs I like to talk about, but it’s extremely contemporary. 

Roger_wade_interior_kitchen Roger_wade_interior_stairs

They excavated 25 feet into the hill and built from within the rock to make the house seem like it’s flowing from the rocks.  The architect designed the home to use local Montana stone on the facade and accented that with reclaimed beams inside.  With all the windows, the builder (Gary Storey) and architect found a way to incorporate motorized sunshades the shoot up from the floor to the top of the windows.  What that does, in turn, is blur the boundaries between the interior and exterior and provide an effective method to maximize the balance between natural light and shading. 

Roger_wade_driveway_view Roger_wade_bedroom_view Roger_wade_back_porch

While I know some of my devoted readers will scream because this place has a 9,000 sq.ft. footprint and doesn’t really use alternative energy, I think the house illustrates a lighter shade of green.  The place looks good and uses local materials and reclaimed wood.  That’s a start. 

As far as the interior is concerned, the kitchen has zinc counters and wenge-wood cabinets with white-bronze inlay.  Designed by Libby Brost, a former chef and restaurant owner, she recently sold her restaurant to concentrate on design.  She designed the kitchen so that it didn’t necessarily look like a full-blown kitchen.  It’s there, but it blends into the other room.  And that goes the same with the other rooms.  I think it’s a handsome place. 

Extra Links:
Roger Wade Photography
Architectural Digest [article not online]
McLaughlin Architects

Northern New Jersey Attached Residence + Spa + Tennis Court Gets Sustainable

Night_court_exteriorTranslucent, shimmery, membraneous, sustainable. When I saw the look of this tennis court in Architectural Digest, I was blown away…and I don’t even play tennis.  (By the way, October 2006 AD is chock full of modern + sustainable architecture!)  At Jetson Green, I talk a ton about residential green spaces or commercial skyscrapers, etc., but I haven’t spent that much time on sustainable structures crafted specifically for sport, hobby, or play.  Architect Robert Rhodes put together a striking, modern tennis court/spa/attached residence for a client that I need to share.

Just a short skip down a slate trail from the main residence is this tennis court embedded in a New York investment banker’s 8 acre, well-wooded property.  The goal for the architect was to conform to the local zoning requirements, apply sustainable building principles, and keep consistent with the surrounding flora.  I think they did a phenomenal job. 

Green Features:
The client + architect wanted the court to "look like trees."  Here’s what they did to keep it green + sustainable.  First, they built the tennis court into the ground so that the structure wouldn’t stick out.  The same principle applied when they decided to use tennis-green, transparent polycarbonate-panels; the panels allow enough light inside for day use and keep out the harsh sunlight for cooling purposes.  Second, the court’s energy is supplied by two geothermal wells.  And third, they used an ipe deck (economic + ecologic) between the attached residence and court.  Also note, there is a subterranean spa below the deck that connects the guesthouse and court.   Investment banker Cribs anyone?

Court_image_1 Spa_court_image Attached_residence

The laminated-wood beams stretch vertically, almost as if they are the actual trees that surround the court.  Aesthetically, the panel and beam design finishes out the structure so that it blends and matches the surrounding environment.  And while I think this investment banker won’t be able to practice his lob, he surely will be able to relax, spa, and play tennis in a court fit for English royalty!

Extra Links:
Robert Rhodes Architecture [picture source]
Architectural Digest Website [article not online]
 



Popular Topics on Jetson Green