It’s always great to see dwellings where the separation between the indoor and outdoor space is so minimal it hardly exists. One great example of that is this cottage in Utrecht, which features shutters along one entire wall. When these shutters are opened, light floods the interior of this cottage, and what’s more, they built it atop an existing foundation of another structure that once stood here.

This cottage was designed by the firm Zecc Architecten and interior designer Roel van Norel from Holland. It measures 430 square feet (40 square meters) and the designers really achieved a type of modern reimagining of a classic garden cottage. The structure features an asymmetrical profile, and has a classic gabled roof. As already mentioned, the side that is covered in shutters features glazing throughout, and some of these windows can also all be opened. This side also features an overhang to facilitate spending time outdoors. The shutters are designed so they can still let in light even when closed.



The interior features an open plan setup that is also quite organized and efficient. Built-in cabinets made of oak cover the back wall. Some of these are storage spaces, while a part of this structure also acts as the kitchen counter. The cooking stove and the woodstove used for heating are also incorporated into this space, leaving the rest of the floor plan open and uncluttered.

The central space is taken up by a living area, while the dining area is located on one end of the house. On the other end they put the bedroom, which can be separated off from the rest of the living area by a set of sliding partitions. The cottage also features a bathroom, which is equipped with a toilet, shower, and sink and also forms a part of the all-in-one wall. There is also a loft above the bedroom, which can be used as a storage area or a guest bedroom.