1920s San Antonio Industrial Compound Converted into Eco + Modern Residence

Lakeflato_architects_home Every project is different and depending on the circumstances, one will have a bevy of options to choose from to move forward with a green plan.  Some projects need to be torn down.  Some projects can be renovated and greened.  It depends on the economics, politics, and persuasions of all parties involved.  In this case, San Antonio architects, Lake/Flato, decided to reuse this industrial compound’s existing footprint to renovate the place into a green + modern residence, otherwise known as the Dog Team Too Loft + Studio. 

The house is well-positioned to receive natural light, so the energy requirements for lighting are minimal.  The architects used fritted panes for windows, which is glass covered with tons of tiny ceramic dots that let in light and maintain a semblance of privacy.  The glass is similar to using something like light-transmitting blinds because it allows lower-intensity light into the interior, but it also reduces the heat gain, which translates into savings for not having to use the A/C as much. 

Lakeflato_stairs Lakeflato_living_room_2 Lakeflato_saw_tooth_2

The original roof was lost due to a fire, so the saw-tooth roof visible in the above picture covers the entire residence.  Some of the interior walls are plaster, and their high sand content keeps the indoor air cool.  The architects also used various cheap, but creative, items to finish out the interior.  They used galvanized stair treads ($3 each) and treated the floor with crankcase oil from a nearby lube shop.  The interior dining room window was scrap from another project that the firm was doing, so it was put to perfect re-use.  The Lake/Flato architects definitely prove that re-use can be the perfect option when deciding what to do with that run down place.  Source via Metropolitan Home


Article tags:

Popular Topics on Jetson Green